Ο γλυκός αυτός πειρασμός έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία
και μπορεί να μας κάνει καλό σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με τo
Huffington Post. Προτού, όμως, «βουτήξετε» στο ντουλάπι με τις
σοκολάτες, μην ξεχνάτε ότι ο έλεγχος της ποσότητας είναι το κλειδί και
σε καμία περίπτωση οι ειδικοί δεν αναφέρουν ότι όσο περισσότερη
καταναλώνετε, τόσο περισσότερο βάρος θα χάσετε ή τόσο περισσότερα οφέλη
θα αποκομίσετε. Η έρευνα αφορά την κατανάλωση μικρών κομματιών
σοκολάτας, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλες οι σοκολάτες δεν
είναι ίδιες, με τις μαύρες να είναι πιο ωφέλιμες – αν και πολλές φορές
κι αυτές περιέχουν αρκετές θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά. Ελέγχοντας,
λοιπόν, την ποσότητα αλλά και το είδος της σοκολάτας που θα
καταναλώσετε, δείτε ποια είναι τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε.
- Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Σουηδική
έρευνα του 2011 έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από
45 γραμμάρια σοκολάτας την εβδομάδα, παρουσιάζουν κατά 20% μικρότερο
κίνδυνο για εγκεφαλικό, σε σχέση με τις υπόλοιπες που καταναλώνουν
λιγότερα από 9 γραμμάρια. Φάτε ένα κομματάκι στο γραφείο, το απόγευμα
στον ελεύθερό σας χρόνο ή οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε κάτι γλυκό, χωρίς
τύψεις.
Κι όμως, όσο κι αν μοιάζει
απίστευτο, το «απαγορευμένο» τόσα χρόνια γλυκό δρα βοηθητικά στη μείωση
της αρτηριακής πίεσης, της κακής LDL χοληστερόλης, μειώνοντας κατ’
επέκταση τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ένας από τους λόγους
που την καθιστούν τόσο φιλική προς την καρδιά μας είναι οι
αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης
καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Λόγω
του ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η μαύρη σοκολάτα
μπορεί να διώξει την πείνα μας για περισσότερη ώρα, έτσι ώστε στη
συνέχεια να φάμε λιγότερο. Όσοι, λοιπόν, την καταναλώνουν τακτικά σε
μικρές ποσότητες, κάνουν τελικά καλό στη σιλουέτα τους και μάλιστα η
μαύρη σοκολάτα κάνει πολύ μεγαλύτερο καλό από τη γάλακτος, σύμφωνα με
μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, καθώς μπορεί να μειώσει τις
λιγούρες για γλυκά, αλμυρά και παχυντικά φαγητά σε πολύ μεγαλύτερο
βαθμό.
- Εμποδίζει την εμφάνιση διαβήτη
- Προστατεύει την επιδερμίδα
Να και κάτι
που ανατρέπει όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα, που ήθελαν τη σοκολάτα να
δημιουργεί σπυράκια στο δέρμα. Η μαύρη σοκολάτα, στην πραγματικότητα
κάνει καλό στην επιδερμίδα, λόγω των φλαβονοειδών της και πάλι, τα
οποία προσφέρουν προστασία από τις ακτίνες UV του ήλιου – αν και αυτό
φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε το αντηλιακό σας στο σπίτι.
- Μπορεί να απαλύνει το βήχα
Σας
έχει πιάσει βήχας και δεν λέει να σας αφήσει; Ένα συστατικό που
βρίσκουμε στη σοκολάτα ονόματι θεοβρομίνη φαίνεται να μειώνει τη
δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου, του μέρους του εγκεφάλου που
πυροδοτεί τον ασταμάτητο βήχα. Στα τέλη του 2010, μάλιστα, οι
επιστήμονες ερευνούσαν το ενδεχόμενο δημιουργίας φαρμάκου που να
περιέχει θεοβρομίνη, έτσι ώστε να αντικαταστήσει τα σιρόπια που
περιέχουν περισσότερο βλαβερά συστατικά.
Μάλλον δεν υπάρχει άνθρωπος εκεί
έξω που να μπορεί να ισχυριστεί ότι ένα κομματάκι σοκολάτας δεν τον
κάνει να αισθανθεί λίγο καλύτερα. Η ευχαρίστηση που παίρνουμε από τις
τροφές αποτελεί ένα μέρος των απολαύσεων της ζωής και η σοκολάτα
βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας αυτών των τροφών, κάνοντάς μας
καλό και σε καταστάσεις στρες.
- Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Το
κακάο έχει αντιθρομβωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες, οι οποίες δρουν
με παρόμοιο τρόπο με την ασπιρίνη, αυξάνοντας τη ροή και κυκλοφορία του
αίματος.
Λόγω της παραπάνω
ιδιότητας της σοκολάτας να βελτιώνει τη ροή του αίματος κυρίως στον
εγκέφαλο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, κάνοντας μια
μικρή μελέτη το 2011, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σοκολάτα αυξάνει τη
ροή του αίματος και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού,
βελτιώνοντας άρα και την όρασή μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου