Translate

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Χειμώνιασε!Ώρα για Σούπα..Ποιές να Προτιμήσετε!

Είναι ζεστή, θρεπτική, θεραπευτική και αποτελεί το κατάλληλο γεύμα τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες και νύχτες. Τι είναι; Η σούπα!

Μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου, ένα πιάτο σούπα αρχίζει να φαντάζει σαν το τέλειο σνακ ή γεύμα, αφού καταπραΰνει το αίσθημα του κρύου που αισθανόμαστε, είναι νόστιμη και ταυτόχρονα μας γεμίζει με θρεπτικά συστατικά – αναλόγως βέβαια και τα υλικά που θα επιλέξουμε για την παρασκευή της.
Αν παρ’ όλ’ αυτά δεν είστε πρόθυμοι να χαραμίσετε το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο που λιγουρεύεστε εδώ και μέρες για να φάτε σούπα, ίσως σας αλλάξει γνώμη το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνες, όσοι καταναλώνουν περισσότερες από 3 μερίδες σούπα την εβδομάδα, παρουσιάζουν χαμηλό δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης, υπερτερώντας σε θέματα υγείας από αυτούς που συνδέουν τη σούπα μόνο με ίωση, πονόλαιμο και πυρετό.
Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά της σούπας;
Οι σούπες με λαχανικά και κρέας αποτελούν ένα γεύμα υψηλής θρεπτικής αξίας που συγκεντρώνουν στο ζωμό τους τα υδατοδιαλυτά συστατικά των τροφίμων που περιέχουν, τα οποία περνούν σ’ εμάς με την κατανάλωσή τους και δεν χάνονται, όπως π.χ. με το τηγάνισμα.
Μέσα σε τέτοιου είδους σούπες θα βρούμε μεγάλη ποικιλία βιταμινών (φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12, βιταμίνη C, κ.ά.), ιχνοστοιχείων όπως σελήνιο, μέταλλα όπως σίδηρο, χαλκό, κάλιο, φώσφορο κ.λπ., συν του ότι όσο περισσότερα λαχανικά περιέχουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, αλλά και φυτικές ίνες. 

Τα οφέλη τους στην υγεία και τη διατροφή μας
  • Περιέχουν συνήθως λίγες θερμίδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να μας χορτάσουν. Αντιθέτως, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση σούπας συνδέεται με αυξημένο αίσθημα κορεσμού κι έτσι δεν νιώθουμε σύντομα το αίσθημα πείνας.
  • Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό (μεγαλύτερη από 50%) βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας του νερού στο σώμα μας, το οποίο με τη σειρά του (εφόσον φυσικά η σούπα χαρακτηρίζεται από λιγοστό νάτριο) βοηθά στη διατήρηση ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.
  • Είναι εύπεπτες και οι φυτικές ίνες των λαχανικών που περιέχουν σε συνδυασμό με το νερό, βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου μας και τη λειτουργία του γαστρεντερικού μας, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η δυσκοιλιότητα.
  • Οι σούπες μίσο (παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο που παράγεται από τη ζύμωση ρυζιού, σόγιας με αλάτι και τη βοήθεια ενός μύκητα) και οποιαδήποτε σούπα με σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με πρόσφατη γιαπωνέζικη μελέτη που δείχνει ότι τα επίπεδα καρκίνου του μαστού είναι 10 φορές χαμηλότερα στην Ανατολή σε σχέση με τη Δύση, όπου η κατανάλωση σόγιας είναι υψηλή.
  • Σε περίπτωση κρυολογήματος και ίωσης, οι κοτόσουπες της γιαγιάς δεν αποτελούν απλώς ένα μύθο, αφού έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, παρέχουν βιταμίνες στον οργανισμό και αποτελούν ελαφριά γεύματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που χρειάζεται ο οργανισμός μας όταν είμαστε άρρωστοι – συν του ότι μας ζεσταίνουν.
  • Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά της σούπας έχουν αντιγηραντική δράση και η συχνή κατανάλωσή της μπορεί να φέρει αποτελέσματα και στην επιδερμίδα, καθυστερώντας την εμφάνιση ρυτίδων ή καταπραΰνοντας την ακμή.
  • Προσθέτοντας σκόρδο ή κρεμμύδι στη σούπα σας, παρέχετε στον οργανισμό σας φυσικά αντιβιοτικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό και κρατούν τις ασθένειες μακριά.
  • Η σούπα με την προσθήκη μπαχαρικών και βοτάνων, εκτός από νοστιμιά θα αποκτήσει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. Το δενδρολίβανο για παράδειγμα προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, το θυμάρι καταπραΰνει το βήχα και την καταρροή και το φασκόμηλο βελτιώνει τη μνήμη – κι όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν εύκολα με τα πολλαπλά οφέλη της σούπας.
  • Οι κρεατόσουπες και οι ψαρόσουπες περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης, απαραίτητης για τον οργανισμό, αλλά και βιταμίνες Α, Κ, D, E.

Τι να προσέξετε πριν απολαύσετε τη σούπα σας
  •  Αποφύγετε τις προσθήκες κρέμας γάλακτος που εκτός από βελουτέ υφή θα προσθέσουν λιπαρά και θερμίδες στη σούπα σας.
  •  Αν η σούπα σας είναι πυκνή (αν π.χ. περιέχει αβγά, πουρέ λαχανικών ή σάλτσα μπεσαμέλ), προτιμήστε τη σαν κυρίως πιάτο κι όχι σαν ένα απογευματινό σνακ που θέλετε να σας ζεστάνει.
  •  Είστε λάτρεις τη σούπας του εμπορίου; Τσεκάρετε τις ετικέτες και επιλέξτε αυτή με το χαμηλότερο νάτριο και τα λιγότερα ή καθόλου συντηρητικά (άλλωστε οι αφυδατωμένες σούπες, λόγω της απομάκρυνσης του νερού όπου αναπτύσσονται ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί, δεν έχουν ανάγκη από συντηρητικά).
  •  Αφαιρέστε το λίπος του κρέατος το οποίο επιλέγετε για τη σούπα που θα φτιάξετε και γλιτώστε περίπου 100 θερμίδες για κάθε κουταλιά λίπους που αφαιρείτε. 
 
ΠΗΓΗ:clickatlife.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου