Translate

Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Το Αλεύρι Ντίνκελ και οι Ιδιότητες του

Το αλεύρι ονομαζόμενο Σπέλτα (Spelt) ή αλλιώς για τους Γερμανούς Ντίνκελ (Dinkel), είναι δημητριακό μέλος της ίδιας οικογένειας με το σιτάρι, αλλά πρόκειται για ένα εξ ολοκλήρου διαφορετικό είδος του (στα λατινικά ως triticum spelta). Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα επτά σιτάρια που αναφέρονται στη Βίβλο και χρονολογείται περίπου στα 10.000 έτη. Πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Περσία και αποτελούσε βασική τροφή για ανθρώπους και ζώα, ενώ σύντομα κατέκλισε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο ως τότε γνωστό κόσμο. Στην σημερινή εποχή είναι ευρέως διαδεδομένο στην Γερμανία με την ονομασία Dinkel και στην Ιταλία με την ονομασία Farro και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές. Στην Ελλάδα το γνωρίσαμε σχετικά πρόσφατα και το συνδέσαμε κυρίως με το αδυνάτισμα, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα παραπλανητικό.
Αλεύρι Ντίνκελ

Στα πλεονεκτήματα του αλευριού  Ντίνκελ μπορούν να συγκαταλεχθούν τα εξής :
  • Η ήπια γεύση του, γενικά ευχάριστη για τον καταναλωτή
  • Η ανώτερη απόδοση του στην καλλιέργεια, η οποία αποδίδεται στη σκληρή εξωτερική φλούδα που προστατεύει τον πυρήνα του. Αντίθετα από το κοινό σιτάρι που αποφλοιώνεται εύκολα, οι κόκκοι του  Ντίνκελ χρειάζονται ειδική επεξεργασία για να αποφλοιωθούν. Η αδιαπέραστη εξωτερική φλούδα τους, επιτρέπει την ανάπτυξη ενός λεπτότερου, ντελικάτου, υδροδιαλυτού πυρήνα μέσα στον οποίο αναπτύσσονται και διατηρούνται βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθιστώντας το σιτάρι αυτό αποδοτικό στην καλλιέργεια αλλά και πολύ θρεπτικό για την υγεία.
  • Το αλεύρι  Ντίνκελ έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ιδιότητα του αυτή, δίνει στα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από το αλεύρι αυτό την αίσθηση μιας γεμάτης, συμπαγούς δομής.
  • Το σκληρό περίβλημα του κόκκου προστατεύει το σιτάρι από τους ρύπους και τα έντομα του περιβάλλοντος, ενώ λειτουργεί σαν προστατευτικό φράγμα που συντελεί στην διατήρηση των θρεπτικών ουσιών στον πυρήνα του.
  • Στο αλεύρι  Ντίνκελ περιέχεται μια ομάδα υδατανθράκων, οι μυκο-πολυσακχαρίτες, οι οποίοι αποτελούν έναν σημαντικό αντιπηκτικό παράγοντα και αποτελούν ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
  • Αποτελεί άμεση πηγή φυτικών ινών και περιέχει έχει σημαντικά ποσά  υδατοδιαλυτών βιταμινών.
  • Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη, είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη σε σχέση τις υπόλοιπες ποικιλίες του σιταριού. Η περιεκτικότητα αυτή κυμαίνεται ανάλογα με την καλλιέργεια, τις συνθήκες του περιβάλλοντος αλλά και την εποχή συγκομιδής του.
  • Περιέχει σημαντικά ποσοστά σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου καθώς και ωφέλιμων λιπαρών οξέων.
Ψωμί Ντίνκελ και θερμίδες
Το ψωμί Ντίνκελ έχει και αυτό θερμίδες και παρότι είναι εξίσου θρεπτικό για την υγεία όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από αλλά είδη δημητριακών ή διαφορετικά είδη σιταριού, θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή από τα άτομα που κάνουν δίαιτα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα 100 γραμμάρια βιολογικού αλευριού Ντίνκελ  περιέχονται:
Ψωμί Ντίνκελ και θερμίδες

Μια λοιπόν φέτα ψωμί που παρασκευάζεται από αλεύρι Ντίνκελ, έχει περίπου 80-90 θερμίδες και πρέπει να καταναλώνεται με ιδιαίτερη προσοχή από τα άτομα που προσέχουν το διαιτολόγιο τους. Μην σας παραπλανά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένο ψωμί είναι πιο ελαφρύ στην πέψη ή πιο μικρό στην όψη. Στην πραγματικότητα έχει τις ίδιες θερμίδες με το ψωμί από αλεύρι σίτου ή σίκαλης ή κριθαριού ή καλαμποκιού ή άλλου είδους δημητριακού. Ακόμα και αν πρόκειται για Ντίνκελ ολικής άλεσης.

Αλεύρι Ντίνκελ και γλουτένη
Το αλεύρι έχει και αυτό υψηλά ποσοστά γλουτένης, όπως και τα υπόλοιπα είδη σιταριού. Για τον λόγο αυτό, οι πάσχοντες από την πάθηση που σχετίζεται με την δυσανοχή στην γλουτένη, την λεγομένη κοιλιοκάκη, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του αλευριού Ντίνκελ.

ΠΗΓΗ: diaitologia.gr
Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου